ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Meclis Aratrma nergeleri > Sahte profil, grup ya da e-posta hesabı ile insanların kimlik bilgileri ve şifreleri yasa dışı elde etmek suretiyle verdikleri zararların tespit edilmesi
09/11/2010

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Ülkemizde gün geçtikçe artan internet üzerinden sosyalleşme faaliyetleri, e-devlet uygulamaları ve internet üzerinden ödeme ve bankacılık hizmetlerinin kullanılması bazı sorunları da beraberinde getirmektedir. Başta kişisel e-posta hesaplarının ele geçirilmesi, telefon konuşmalarının dinlenmesi olmak üzere, sahte profil ya da e-posta hesabı ile kimlik bilgilerinin çalınması sonucu oluşan sorunların tespit edilmesi ve olumsuz etkilerini önlemek amacıyla Anayasanın 98. Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili



GEREKÇE:
Dünya’da ve Ülkemizde gün geçtikçe artan internet üzerinden sosyalleşme arzusu sonucu oluşan faaliyetler, e-devlet uygulamaları ve internet üzerinden ödeme ve bankacılık hizmetlerinin kullanılması bazı sorunları da beraberinde getirmektedir. Son zamanlarda çok sık yaşanan olaylardan biri de sosyal paylaşım sitelerinde oluşturulan gruplar ve e-posta hesaplarında oluşturulan sahte hesaplar ile kimlik avı sahtekârlığının artmasıdır.

Kimlik avı, değişik amaçlar için kullanmak amacıyla, yasadışı olarak, kötü niyetli insanlar tarafından kimlik bilgilerinizi ve önemli şifrelerinizi çalmaya yönelik kullanılan bir sahtekârlık yöntemidir. Kimlik avı, kişilerin paralarını çalmak ve kimlik hırsızlığı yapmak için kullanılan çevrimiçi suç yöntemleri arasında en hızlı gelişen yöntemdir.

Kimlik avcıları, insanları kandırmak için iyi tanınan, güvenilir markaları taklit eden internet siteleri ve e-posta da içinde olmak üzere birçok farklı yöntem kullanmaktadırlar. Bunlar alıcılara tanınmış bir web sitesinin ya da kredi kartı şirketi, banka, yardım kuruluşu veya e-ticaret mağaza sitesi gibi güvenilebilecek kurumların geçerli e-postalarına benzeyen sahte e-postalar gönderilmesine dayanan önemsiz posta (spam) uygulamasıdır. Sahte e-postaların amacı insanları kandırarak kişisel bilgilerinin ve şifrelerinin vermelerini sağlayarak:

• Kimlik bilgileri ile kredi başvurusunda bulunabilmekte ve kredi alabilmektedirler.
• Banka hesaplarını boşaltmakta ve kredi kartlarının limitine kadar kullanmaktadırlar.
• E-posta şifresini kullanarak, istenmeyen ve onaylamadığınız yazışmalar yapılmakta, belge ve bilgi gönderilmektedir. Bu bilgiler daha sonra insanların aleyhlerinde kullanılabilmektedir.
• Şahsi ve özel e-postalara ulaşılarak kişilerin özel hayatını ve mahrem bilgileri afişe edilip, şantaj aracı olarak kullanılabilmektedir.

Bu tür istenmeyen ve insanları zor duruma düşürebilecek örnekleri çoğaltmak mümkündür.
Bu saldırılarda e-postaların sahte olduğunun anlaşılması çok zorlaşmakta olup, büyük dikkat istemektedir. Dikkatli olmayan ve internet altyapısı gelişmiş olmayan kişilerin bu bağlantıların sahte olup olmadığını anlaması imkânsızdır.

Sahte profil ya da e-posta hesabı oluşturmak ile ilgili Türk Ceza Kanununda tanımlanan bir suç tipi henüz bulunmamakta olup, Türk Ceza Kanunun genel hükümleri kapsamında, ortaya çıkarabileceği sonuçlara göre birtakım cezai yaptırım ile karşı karşıya kalınabilmekte ama bu yeterli olmamaktadır.

Oluşturulan bu sahte profillerde, kişinin özel hayatına ilişkin birtakım bilgiler, fotoğraflar veya videolar da yer alabilmektedir. Bu tür sahte gruplarda, şirket veya kurum yetkilisinin haberi olmadan yalan yanlış o şirket veya kurum, ürün yâda mal hakkında bilgiler verilmekte ve kullanıcılar yorum yapmaktadır. Şayet sahte grup hesabı oluşturulan şirket, halka açık bir şirket, bir başka deyişle Menkul Kıymetler Borsasında işlem görmekte ise, kısa zamanda kitlelere ulaşan bu yalan bilgiler yüzünden şirket değerinde zarar meydana gelebilmektedir. Şirketin hisseleri, yayılan bu haberler sonucunda değer kaybedebilmekte ve ortaklarını zarara uğratabilmektedir. Veya TBMM gibi çok saygın bir kurum ise milletvekillerinin bile e-posta ve kimlik bilgilerine ulaşıldığı iddiaları ile kurumun saygınlığı ve milletvekillerinin özel hayatları ve haysiyetleri zedelenebilmektedir.

Netice olarak;

Yukarıda anlatılmaya çalışılan gerçekler çerçevesinde; sahte profil, grup ya da e-posta hesabı ile insanların kimlik bilgileri ve şifreleri yasa dışı elde etmek suretiyle verdikleri zararların tespit edilmesi ve bu yasa dışı faaliyetlerin engellenmesi amacıyla Anayasanın 98. Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ederiz.
,,